top of page

Šta sve treba da znaš pre prijave na online joga časove

Pre nego što doneseš odluku da li je online joga prava stvar za tebe, važno je da znaš šta sve dobijaš kroz ovaj vid treninga kao i da uzmeš u obzir sve prednosti (i nedostatke) ovog vežbanja. U nastavku sa vama delim svoje dosadašnje iskustvo i važne informacije, kako bi ukoliko si u nedoumici mogla da lakše doneseš odluku da li želiš da vežbaš na ovaj način.Kako izgledaju časovi online časovi joge?


Ovu online grupu sam nazvala online after work joga, i to sa valjanim razlogom. Ovi časovi su namenjeni upravo svima vama koji svoj radni dan provodite sedećem ili stajaćem položaju. Pošto i sama već 10 godina radim kancelarijski posao vrlo sam svesna šta sve sa sobom nosi posao u jednom položaju i koliko je važno ne samo jačati, već i istezati i opuštati telo – što kroz ovaj vid treninga i radimo. Online after work joga podrazumeva mix hatha i vinyasa joge, odnosno vežbe kojima:


 • Jačamo grupe mišića u celom telu (leđa, ruke, noge, stomak)

 • Istežemo mišiće u celom telu (zadnja loža, ruke, mišiće oko kičme)

 • Opuštamo telo (kroz fizičke vežbe i vežbe disanja i opuštanja)

 • Učimo da dišemo kroz vežbanjeUkoliko redovno vežbate jogu, prve promene (na bolje) na svom telu primetićete posle 3 do 6 meseci i evo kako najčešće te promene izgledaju, imaćete:


 • Bolju pokretljivost zglobova u celom telu

 • Jače telo kroz jake mišiće

 • Bolje i pravilnije držanje kičme

 • Otvoreniji grudni koš i pravilnije držanje ramena

 • Dobar osećaj u sopstvenom telu (povezaćete se sa senzacijama u telu)

 • Svesnost daha (naučićete koliko je disanje važno, kako da pravilno dišete i kako preko daha da podržite svoje telo)

 


Da li su online treninzi za tebe?


Kao i svaki online trening i online joga časovi su idealni za tebe ukoliko u toku dana želiš da budeš pažljivija sa svojim vremenom i uštediš vreme, koje bi inače koristila za dolazak i odlazak na trening. Takođe online trening je za tebe ukoliko radije biraš da sama aranžiraš svoj prostor za vežbanje i osećaš se komfornije da budeš u poznatom prostoru.


Naravno ovaj vid treninga ti omogućava da budeš na bilo kojoj lokaciji i da se uključiš na trening. Ono što je posebna prednost u odnosu na uživo časove je što ukoliko propustiš svoj termin moći ćeš da odvežbaš svoj čas, jer su snimci zoom časova dostupni narednih 10 dana na linku koji dobijate na početku vežbanja.Kako da znaš da li izvodiš vežbe pravilno?


Ovo je na početku vežbanja i najveća bojazan za sve vežbače, jer koliko god da je poznato, uvek je otvoreno pitanje da li je položaj pravilan. Ono što treba da znaš je da je u online vežbanju naročito važno da aktivno slušaš, kao i to da zaista precizno objašnjavam i osim što radim pokrete sve vreme usmeravam pažnju na deo tela i mišiće koji su aktivni. Tako da ćeš kroz držanje pažnje znati i da li si u dobrom položaju. Vežbe u jogi izvodimo lagano i bez forsiranja, poštujući granice svog tela i trenutnu gipkost.Dodatno nudim ti još dve mogućnosti: 


 • da pre početka vežbanja joge zakažeš svoje individualne konsultacije sa mnom u trajanju od 20 minuta putem formulara

 • da u prva 4 meseca vežbanja prisustvuješ grupnim online zoom QiA , na kojoj ćeš imati moju pažnju za pitanje u vezi sa pravilnim izvođenjem joga položaja i po potrebi savet ili korekciju za položaj. Od marta do juna ovi grupni zoom QiA održavaće se svake treće subote u mesecu od 17:00 do 19:00

 


Šta ti je potrebno od opreme?


Koja oprema ti je potrebna za vežbanje od kuće?


Sjajna vest je da vam za jogu nije potrebna posebna odeća. Većina ljubitelja joge voli da nosi helanke i majicu. Jedino što je zaista važno je da ti  garderoba bude prijatna i udobna, kao i da ti nudi dovoljno prostora za prijatno izvođenje pokreta (stajaćih, sedećih, ležećih).

Biće ti potrebna prostirka za jogu, koja je meka i neklizajuća, koja će ti obezbediti stabilnost prilikom izvođenja vežbi.


Osim toga zgodno je da pri ruci imaš gumicu za kosu i peškir, kako bi u položajima na stomaku spuštali lice na peškir, a ne na prostirku. Joga se radi u čarapama ili bosih nogu.

Pored sebe možete da imaš i  flašicu za vodu, jer  je telu nakon fizičke aktivnosti potrebna hidratacija.Šta ukoliko nemaš nikakvih iskustva sa jogom do sada?


Bez obzira da li si u poslednje vreme bila fizički aktivna ili neaktivna možeš da počneš sa vežbanjem joge. Važno je da znaš da u jogi svaki položaj ima različite varijacije, odnosno da svaki položaj nudi varijantu za one koji tek počinju, one koji vežbaju duže i koji su napredni u joga praksi. Vremenom i redovnim vežbanjem upravo ćeš kroz mogućnost lakšeg ulaska u položaj i primetiti svoj napredak i mišićnu fleksibilnost i snagu.


Pored toga možeš da pogledaš sve ostale tekstove i sadržaje koje obajavljujem na svom instagram profilu, kako bi se upoznala sa načinom rada. A druga mogućnost da zakažeš svoje konsultacije i prisustvuješ mesečnim zoom QiA pozivima.


Nadam se da ti je ovaj tekst pružio odgovore na sva važna pitanja i odgovorio na nedoumice u vezi sa online vežbanjem joge. Naredna grupa počinje sa vežbanjem od 5.marta i to utorkom i četvrtkom od 19:30h, i subotom od 10:00h.


Pridruži nam se prijavom ili zakaži svoje individualne konsultacije putem linka.Do čitanja puno te pozdravljam

Jelis. 

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page