top of page

5 razloga za istezanje svakog dana … zbog kojih će vam telo biti zahvalno


Zbog uslova života veći deo dana (obično više od 8 sati) provodimo u sedećem ili ležećem položaju – iako je ljudsko telo je predoređeno za pokret. Zamislite naše pretke koji su lovili i tokom dana bili u stalnom pokretu i nas koji tokom čitave sedmice sedimo za radnim stolovima, u automobilima, prevozima ili na ugaonim garniturama, stolicama.



Istezanje mišića važno je za optimalno funkcionisanje zglobova, za elastičnost mišića, tetiva, ligamenata kao i za cirkulaciju krvi i metabolizam. Bez istezanja naši mišići bi postali skraćeni i kruti, što vremenom može da uzrokuje bolove u zglobovima i oštećenja. Sa druge strane redovno istezanje čini mišiće fleksibilnim, što smanjuje rizik od fizičkih povreda.


U nastavku 5 najvažnijih razloga koji će vas motivisati da istezanje uvrstite u svoju dnevnu naviku 🧘‍♂

  1. Istezanje prokrvljuje ceo organizam i snabdeva mišiće i organe kiseonikom neophodnim za njihov pravilan rad.

  2. Zbog stalnog gledanja u telefon i slične elektronske urađaje (često dok nam je telo u potpuno nepravilnim položajima) povijamo i opterećujemo vrat. Rameni pojas u ovim položajima najviše trpi – i vremenom može da uzrokuje spazam, bolove i neprijatnu ukočenost. Baš zato što su ove uređaje svakodnevno koristimo – istezanje vratnog dela kičme bi trebalo da postane dnevna obaveza svakog pojedinca.

  3. Istezanje dobro utiče na fizičko zdravlje, pored fizičke opuštenosti utiče i da se raspoloženje promeni (na bolje) - a samim tim ima uticaja i na mentalno zdravlje i dobar osećaj u organizmu :)

  4. Pomaže u ispravljanju držanja

  5. Za istezanje vam je potrebno je samo 15 minuta dnevno


Ukoliko ti istezanje postane rutina i poželiš da radiš više na fleksibilnosti svojih mišića onda joga može biti pravi izbor za tebe, jer je pored ostalih vežbi i istezanje (gotovo svih mišića tela) sastavni deo svakog joga časa.


U odeljku „Joga“ možeš se informisati o rasporedu održavanja časova, a za sve dodatne informacije u svakom trenutku možeš poslati upit.

P.S. Hoće li neka navika postati naša rutina zavisi samo od nas – pa tako je i sa navikom istezanja, jer ne traži baš nikakvog (sem vremenskog) ulaganja, a vraća nam dvostruko (ili petostruko). Sutra je novi dan, možda ti baš ova rutina promeni ritam 💪🏼. Koliko redovno relaksiraš i istežeš svoje telo?


Radujem se tvojim komentarima 🔽

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page