top of page

Bundeva na tanjiru : potaž koji ćete obožavati

Nikad ne bih verovala da mi je neko pre nekoliko godina rekao da ću u slasti jesti bundevu, jer sam nekako uvek (i kao slučajno) izbegavala blizak susret sa njom. Međutim, radoznalost nije ubila mačku, već me je dovela do toga da u svoj jelovnik između ostalog uvrstim i potaž od bundeve. I nije floskula, iako možda zvuči – to sa potažem je bila ljubav na prvi zalogaj i to baš po svemu: po boji, ukusu i osećaju sitosti koji daje.


U međuvremenu sam saznala da je bundeva jako zdrava i hranljiva, jer obiluje vitaminima i mineralima. Može se pripremati na puno načina, iako je slatka i pečena, meni je potaž ipak omiljeni. Kada jednom probate dobro spremljeni potaž od bundeve i uverite se u njegov izvanredan ukus preći će vam u naviku da bar jednom nedeljno imate ovaj slasni obrok u svojoj ishrani. Za spremanje potaža nije potrebno da budete vrsni kuvar, zato što se sprema veoma lako i brzo, a u nastavku pročitajte i jedan od načina na koji to možete uraditi.


Recept za potaž od bundeve:

  • 1 kriška bundeve

  • 1 veći krompir

  • 1 kašičica putera

  • Pola crnog luka

  • 1 šolja vode

  • So i biber

  • 3 kašičice pavlake za kuvanje


Priprema: Na početku očistiti i oljuštiti bundevu, potom iseći na kockice. Luk sitno iseckati, a puter istopiti u pripremljenoj posudi za kuvanje potaža - pa dodati iseckani luk. Propržiti luk na tihoj vatri dok ne porumeni, i dodati kockice bundeve i krompira, pa naliti vodu i ostaviti da proključa. Kada proključa smanjiti vatru i nastaviti kuvanje još desetak minuta, a u međuvremenu sa vrha kašikom skidati penu koja se stvara da potaž ne dobije gorčinu. Kada je bundeva omekla, tako da se može izgnječiti viljuškom ugasiti ringlu.


Sve dobro izgnječiti ručnim blenderom, dok masa ne postane kompaktna i glatka. Tako umućen potaž vratiti na srednju vatru i uz neprestano mešanje zagrevajte još nekoliko minuta. Dodajte so i biber po ukusu i na kraju kašiku do dve pavlake za kuvanje (može i obična pavlaka). Lagano promešajte i sklonite sa vatre.


Potaž je spreman za serviranje, a vi ste spremni za slasni obrok. Prijatno.


Iz iskustva 😊: bundeva tokom pripreme već upije puno vode, pa je potrebno pre blendiranja ostaviti vrlo malo vode u posudu kako potaž ne bi bio previše voden.

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page