top of page

Čarobni ljubičasti doručak – smuti od borovnice



Ako ste barem jednom bili tokom leta na Kopaoniku i uživali na čistom planinskom vazduhu, daleko od gradske gužve, onda ste i sigurno čuli da je jedan od omiljenih specijaliteta ovog kraja pita sa borovnicama. U ovom tekstu doduše nije reč o piti, ali jeste o slasnim borovnicama, čiji plodovi se najčešće beru krajem leta i to najviše u žbunovima koji se prostiru na obroncima ove Srebrne planine.


Zbog svojih nutritivnih vrednosti, od kojih je najbogatija vitaminom C i K, borovnica je još poznata i kao super hrana. U mojoj kuhinji našla je široku primenu, mada mi je omiljeni baš smuti, zbog svog intenzivnog ukusa, ali i predivne ljubičaste boje.



Zašto baš smuti za doručak?


Moj organizam traži obroke koji će mi dati osećaj sitosti bez osećaja pretrpanosti, nadutosti i teškog varenja. Omiljeni doručak koji ispunjava ove uslove i zadovoljava sva moja čula je smuti, a jedan od omiljenih je upravo smuti od borovnice, zapravo borovnice, banane, orašastih plodova, avokada, bademovog mleka i ovsenih pahuljica.


  • Avokado i orašasti plodovi sadrže nezasićene masti poznate kao dobre masti. Avokado daje kremast a orašasti plodovi hrskav ukus. Ovsene pahuljice osim što sadrže cink gvožđe, magnezijum i mangan daje smutiju punoću ili sitost. Banana daje slatkoću, a borovnica slatkastu kiselost. Za kraj bademovo mleko blagog ukusa omogućava da se ovo sve pretvori u kompaktnu smesu.


Sve sastojke možete naći i osrednje opremljenom obližnjem marketu ili na lokalnoj pijaci, i sve kupiti za 500 rsd (uz napomenu da se mleko kupuje u većoj ambalaži koja vam može poslužiti za obroke tokom čitave nedelje). Uz pomoć štapnog miksera ili blendera ovaj obrok možete pripremiti za 3min. a od njega ćete biti siti gotovo 3 sata.



Za ovaj doručak biće vam potrebno manje od 10 minuta i nekoliko sastojaka:


· 1 banana

· 1 šaka svežih ili zamrznutih borovnica

· 1 čaša biljnog mleka (najčešće koristim organsko bademovo/organsko sojino sa ukusom vanile)

· 1 kašika koštuničavog voća (orasi, bademi, indijskih orah ili sl. u zavisnosti koji najviše volite)

· 1 kafena kašičica kokosovog proteina

· 1 kafena kašičica čia semenki

· Dodatak: ukoliko želite „jači“ doručak uvek možete dodati pola avokada ili 2 3 kašike pahuljica (ovsenih, heljdinih, prosenih ili sl.)

  • Ekstra dodatak 😊: ukoliko želite da pijete smuti dodajte malo više mleka.

Svi sastojci se ubace u blender i izmiksaju se dok smesa ne postane kremasta. Vaš čarobni ljubičasti doručak je spreman, i kao što rekoh sva čula će uživati, a bićete spremni za novi radni dan pun energije.


Nemačka poslovica kaže: ono si što jedeš. Zato biram biti Smuti (glatko) radije nego pa šteta.


Radujem se da u komentarima čitam kako vam se dopada ova kombinacija ukusa i koliko vam je doručak bio ukusan.


Prijatno!



0 comments

Related Posts

See All
bottom of page