top of page

Doručak za 15 minuta – ovsena kaša sa borovnicama i bananom

Sećate li se školskih dana, velikih i malih odmora i trčanja do obližnjih pekara po brzinsku kupovinu užine? Baš po tom modelu i navikama iz školskih dana, nastavila sam kupovinu obroka i u ovom svetu odraslih. Ranije mi je bilo potpuno normalno da pre dolaska na posao svratim u obližnju pekaru i kupim prvo što mi padne napamet (ili prvo što mi zamiriše) i to je trajalo tako mesecima (možda čak i godinama), jer je ta kupovina uvek bila brza i jednostavna, a pekare su dostupne gotovo svuda i to su bili jedini bitni kriterijumi. U međuvremenu sam shvatila da mi peciva ne daju dovoljno energije, a da je sitost zamenio osećaj neprijatne pretrpanosti, počela sam malo više da se okrećem zdravijem načinu života i hrana je bila jedna od prvih stavki kojom sam se pozabavila.



Trebalo mi je vremena da pronađem zasite oblike doručka, koje će mi pružiti dobar osećaj, i istovremeno dati snagu i elan za rad. Jedan od omiljenih doručaka koja je ispunjavala te kriterijume, a uz to je i zdrava, postala mi je ovsena kaša sa voćem. Zapravo ovsenu kašu koristim kao bazu, a potom samo menjam i slažem recepte (kojih je neverovatno mnogo). Ovsena kaša pogodna je i kao obrok „za poneti“ i onda kada radite od kuće. Iako izgleda kao da je potrebno izdvojiti više novca za pripremu ovakvog doručka, zapravo je upravo suprotno. Sastojci koji su vam potrebni za kašu traju 2 do 3 nedelje (osim svežeg voća ili mleka) i po mojoj slobodnoj računici ovakav doručak košta manje od 150 rsd, a potrebno vam je svega 15 minuta da je pripremite.


Kao što izreka kaže: Hrana je naše gorivo, što kvalitetnije gorivo, kvalitetniji organizam. Na vama je da odaberete najbolje gorivo za sebe. Ovsena kaša koja se često nađe na mom jelovniku je sa borovnicom i bananom.



Baza:


  • 1 banana, izgnječena

  • 1 šolje vode

  • 1 kašičica cimeta

  • 50 gr ovsenih pahuljica

  • 100 ml mleka po izboru (biljnog ili kravljeg)

  • 2 kašike mlevenih oraha

  • 1 kašika čia semena

  • 1 šaka borovnica

  • 1 kašičica meda


Staviti u šerpu pahuljice sa vodom i prokuvati nekoliko minuta na tihoj vatri. Dodati izgnječenu bananu, pa dodati mleko i cimeti. Po potrebi dodati još vode (zavisnosti koju gustinu kaše želite). Na kraju dodati čia seme, mlevene orahe i šaku borovnica



Toping


Za toping obično koristim voće i sastojke koji se nalaze u bazi. Konkretno za ovu ovsenu kašu kao toping dodala sam malo borovnica, nekoliko kolutova banane, malo kruške, čia seme i kašiku kikiriki putera.


Kaša se može ostaviti da odstoji sat vremena u toplom, može se poneti u termosu ili se može jesti odmah.


Prijatno!

2 comments

Related Posts

See All
bottom of page