top of page

Fokus i kako ga pronaćiNedavno sam u razgovoru sa jednom sjajnom ženom (ekspertom u oblasti teme Mindfulness - „prisutnost“) saznala informaciju da prosečna osoba provede čak 47% svog dana na „autopilotu“.


Pretpostavila sam da misli lutaju i da smo često svedoci onoga „Jaoj šta sam beše htela/hteo da kažem“, ali nisam pretpostavila u kojoj meri.


Zato sam istraživala malo dalje ovu gore informaciju i došla do studije, koju su uradila dva psihologa sa univerziteta Hardvard – i to još pre 10 godina.


Hej - pre 10 godina kada je realno sve bilo još malo sporije, i kada smo definitivno imali manji protok informacija i manji broj online sati kako u privatnom životu tako i u poslu. Zamisli koji postotak lutanja misli je danas?


Nego šta možemo uraditi sa svim tim mislima tokom dana da bismo vratili fokus, evo nekoliko preporuka (koje koristim):


🧘🏼‍♀️ Svakog jutra lagane vežbe istezanja i disanja (dovoljno je 15 min) da bi se prokrvili mišići i došla veća količina kiseonika do ćelija. Ili redovno praktikovanje joge koja nas izuzetno usmereva na biti svestan, biti ovde i sada.


🍅 Pomodoro tehnika: 25 minuta fokusiranog rada (ili učenja) pa 5 minuta pauze (ali 25 minuta bez apsolutno ikakvih ometača). Jako zabavno i izazovno kada shvatimo u kojoj meri smo zavisni od telefona, zato...i


🚦 Digitalni detoks: ograničenje korišćenja aplikacija tokom jednog dela dana ili nedelje


📝 Pisanje dnevnika osećanja, opažanja i aktivnosti. Vreme probedeno u prirodi, posmatranje neba, zalaska sunca....P.S. Da li se pitaš ko „kontroliše“ tvoje misli ako su one veći deo dana van tvoje kontrole – isto ti, samo nesvesno (ali podsvest i njen uticaj su neka druga tema o kojoj će biti reči u nekom od narednih tekstova)


A šta bi dodala /dodao ti kako nalaziš fokus u svakodnevici? Piši mi u komentarima...

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page