top of page

Koja oprema ti je potrebna da bi vežbala jogu online?


Danas delim sa vama šta vam je sve od opreme i prostornih „uslova“ potrebno da biste vežbali jogu online (od kuće ili sa bilo koje druge lokacije). Odmah da vas obradujem na početku – od opreme (fizičkih rekvizita) biće vam potrebna samo prostirka za vežbanje ili strunjača, koju je moguće da već negde imate. A prostorne uslove sam sa namerom stavila pod znake navoda, da spomenem o čemu je važno da razmišljate kada birate u kom delu stana, sobe ili kuće želite da vežbate online. Hajde onda da krenem redom:Nemaš prostirku za vežbanje, a želiš da kupiš i nisi sigurna koju da izabereš?


Normalno je da imaš ovu nedoumicu na početku, ukoliko još uvek nemaš kreirano iskustvo sa vežbanjem online, a pri tom je ponuda tržišta velika. Podeliću sa tobom moje iskustvo koje ti može koristiti i olakšati odabir prostirke za vežbanje.


Najpre važno mi je da je prostirka meka, odnosno da nije ni pretanka, a ni debljine 1 cm - iz jednostavnog razloga: kada ležim u položaju na leđima ( a kada vežbam kući to je obično direktno na podu) ovakva podloga mi omogućava da mi bude prijatno, a ne hladno i smanjuje mogućnost „žuljanja“ kosti o pod.


Drugo što mi je važno je da prostirka bude „neklizajuća“. Pošto se joga položaji rade u čarapama ili bosih nogu (zavisi koliko je čas dinamičan i koliko ko ima sklonosti ka znojenju) često tokom časa hodamo ili se krećemo po prostirci – i baš zato je važno da je ta površinska struktura „neklizajuća“  kako bi smanjili ili potpuno otkloni mogućnost proklizavanja.


Kao što sam gore pomenula - postoji puno različitih modela, ako ste početnik možete proveriti Dechatlon, koji ima zaista veliki izbor debljina, boja i dezena prostirki. Ukoliko želite profesionalnu joga prostirku, onda svakako preporučujem da pogledate manduka prostirke, koje se mogu kupiti online.Kakva je garderoba potrebna za vežbanje joge?


Joga se uglavnom vežba u prijatnoj garderobi i bosih nogu - dakle nije potrebna nikakva posebna garderoba, samo je važno da ti materijal prija i da ti nudi dovoljno prostora da izvedeš joga pokrete (na primer: pretklon tela napred,  položaj polučučnja sa savijenim kolenima, sedeći položaj sa prekrštenim nogama i sl.). Neko voli da radi u komotnijoj garderobi, a neko u helankama i topu – to koju garderobu biraš za sebe stvar je ličnog afiniteta 😊. Nema pogrešnog odabira, sve dok ti je u garderobi prijatno da vežbaš.


Još po nešto

 

Zgodno je da pri ruci imaš gumicu za kosu i peškir. Gumica je bolji zbor od šnale, jer neće praviti nikakav pritisak na teme glave, kada se spustimo na leđa. Peškir se koristi u položajima na stomaku, kada imamo potrebu da u nekoj vežbi spustimo lice na prostirku (na koju je moguće smo prethodno već spuštali stopalo).

 

Na kraju časa, u položaju joga relaksacije (joga nidra) ležimo na leđima na prostirci, odnosno podu. U tom položaju telo se opušta kroz vođenu vežbu disanja, bez pokreta. Samim tim, dok se telo opušta, prirodno je da se „hladi“ , tako da za ovaj deo časa možeš da koristiš neki prekrivač, ćebence ili gornji deo trenerke za pokrivanje, kako bi se potpuno opustila u ovoj okrepljujućoj vežbi. 

Kako da se opustiš u prostoru u kojem vežbaš online?

 

Ono što je preporuka za sam početak online vežbanja je da ste u prostoru sami dok vežbate, kako biste mogli da se potpuno posvetite času. Razumljivo je da nekad ukoliko živite sa više članova porodice iz drugih prostorija dolazi buka ili glasovi – ali to ne mora da vas brine, kroz časove joge učimo da svesno držimo pažnju na svome telu i mišićima kao i na svom dahu. Vremenom ćete jednostavno naučiti da tokom časa ne čujete ništa drugo osim glasa instruktora i poruka svog tela.

 

Ako želiš da nam se pridružiš na online grupnim časovima joge od 5.marta, svoju prijavu možeš da popuniš ovde putem → formulara

 

Takođe te podsećam da imaš mogućnost da pre vežbanja joge zakažeš svoju individualnu zoom besplatnu konsultaciju u trajanju od 20 minuta, kako bi još jednom postavila otvorena pitanja ili popričala sa mnom o trenutnim nedoumicama u vezi sa online treningom joge.

 

Piši mi za pitanja i do čitanja te puno pozdravljam

 

Jelis.

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page