top of page

Navike za bolji početak radne nedelje

Ako ljude iz okruženja pitate petkom kako su, često možete da dobijete odgovoru: Odlično – petak je. Ne mogu da kažem da i sama to nisam radila, mada sam vremenom shvatila da mi taj nesvesni mehanizam više odmaže nego pomaže, jer za sobom vuče određenu vrstu raspoloženja npr.petkom euforično, a ponedeljkom umarajuće.


I recimo da je danas ponedeljak, ujutru se već preslišavamo šta sve treba da uradimo, koje planirane sastanke imamo, da li imamo rokove ili zaduženja i to sama pomisao na sve te obaveze odjednom nas preplavljuje – što je normalno, jer se u našem mozgu već “pali” amigdala i ulazimo u stres mod - naročito ukoliko uz sve to dodamo malo jutarnje brzine, gužve u saobraćaju i privatne i porodične obaveze. Kao i uvek - postoji barem dva načina da nešto uradimo, kao i neke tehnike koje nam mogu pojednostaviti ulazak u novu radnu nedelju i umiriti ovaj užurbani tok misli i ponašanja.


Ako ljude iz okruženja pitate petkom kako su, često možete da dobijete odgovoru: Odlično – petak je. Ne mogu da kažem da i sama to nisam radila, mada sam vremenom shvatila da mi taj nesvesni mehanizam više odmaže nego pomaže, jer za sobom vuče određenu vrstu raspoloženja npr.petkom euforično, a ponedeljkom umarajuće.
navike

U nastavku teksta sa vama delim neke od mojih rituala koji mi pomažu da počnem radnu nedelju produktivno i motivisano, sa željom da za sebe pronadjete onaj koji vam prija

Planiranje: u zavisnosti od toga da li volimo da planirate digitalno kroz aplikacije, beleške ili ipak da zapisujemo na papiru – ova tehnika planiranja je izuzetno korisna za sagledavanje svih zaduženja u radnoj nedelji i olakšava start, tako što skida tu dozu užurbanosti. Osim pisanja zadataka i to do liste, ono što sam poslednjih godina dodatno uvela u planiranje, a što mi je pomoglo u organizaciji vremena je pisanje svih obaveza koje imam u toku predstojeće radne nedelje i vikenda – odnosno pored zaduženja i obaveza koje su vezane za posao, tu su i dogovorena druženja, treninzi ili zakazani sastanci u poslepodnevnim satima, tu su čak I najsitnije stvari kao što su recimo kupovina sijalice koja ne radi ili nabavka iz marketa. Ako prilikom zapisivanja vidim da sam bila previše optimistična i zamislila puno obaveza tokom celog dana i to svakog dana – lako mogu da presložim prioritete ili reorganizujem dan. Ovo planiranje obično radim nedeljom i oduzme mi svega 15 minuta i donosi mnogo mira narednog jutra.


Jutarnje rutine: nije propisano kako treba da izgleda, verujem da svako treba da nađe za sebe one rutine koje mu prijaju i pomoću kojih lakše započinje svoj radni dan. Imala sam razne faze, od one da ustajem u poslednji čas, sve radim u žurbi, da onda ne spremim doručak i trčeći uletim u kancelariju – a sa sobom ponesem i tu užurbanu energiju i nezadovoljstvo što sam sve radila brzo. Kada sam konačno osvestila da mi takav početak dana ne prija, rešila sam da poradim na jutru i kombinovala razne tehnike dok nisam našla svoju dobitnu kombinaciju. Sada jutro izgleda tako što ustanem barem 1,5 sat pre izlaska iz stana, obavezno uradim vežbe disanja, koje me lepo naštimuju za dan koji mi predstoji, spremim doručak i onda polako krenem. To sve zajedno mi podiže nivo energije, dobro utiče na raspoloženje i pomaže da kasnije u toku dana ostanem u fokusu. Svakako ovo su neke od Ideje, a idealno jutro kreirate za sebe same – jer ima toliko mogućnosti.


Zahvalnost: nije precenjena. Lično, mi je bilo potrebno puno vremena da shvatim koliko je velika moć zahvalnosti. U mom slučaju ona je vezana za gubitak roditelja i prolazak kroz dug period bolesti – to saznanje šta sve sa sobom bolest nosi i koliko utiče na kvalitet života me je dodatno osvestilo koliko je važno setiti se i biti zahvalan na svemu ono što nam je dato i što podrazumevamo – mislim na to – sposobnost da ustajemo iz kreveta, da se sami umijemo, poslužimo ili organizujemo. Dodatno me je motivisala knjiga „Atomske navike“ pomoću koje sam lako uspela da kreiram ovu naviku i uvedem je u svoju svakodnevicu – dovoljno je da izgovorimo 3 stvari na kojima smo zahvalni i to svakog dana i videćete i sami koliko lepo utiče na odnos sa nama samima i na kvalitet našeg života – a samim tim i na ono što radimo. Postajemo ono o čemu govorimo!


Kreiranje namere: šta je to što želiš u ovoj nedelji ili kakva osoba želiš da budeš? Ovo čak i ne mora da bude neka komplikovana izjava ili razmišljanje – dovoljno je da definišeš u jednoj rečenici: koja osoba želiš da budeš u timu sa kolegama, na sastancima, u supermarketu, u kafuću. Možda odgovorna, zahvalna, pažljiva ili nešto drugo? Na zaboravi čak i da ne razmišljaš o tome kakva osoba želiš da budeš, uvek svojim ponašanjem neko jesi i nekako deluješ na ljude oko sebe - a kreiranjem namere i stavljanjem fokusa na nju imaš izbor da utičeš na to ko i kako si u odnosima.


Nadam se da vam je ovo koristilo i da će vas motivisati da razmislite kakav je vaš početak radne nedelje i da li ima prostora i želje da u njemu nešto promeniš i utičeš na kvalitet svoje svakodnevice.


Ukoliko imaš želju, ali je tvoj izazov kreiranje navika, onda možeš da pogledaš na linku opis radionice na temu „Kreiranja navika“ koja će se održati 23.12. Radujem se da zajedno radimo na kreiranje ovu veštine. A za dodatna pitanja ili komentare pozivam te da mi pišeš putem mejla ili u komentarima.

Do čitanja,

Jelis.

0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page