top of page

Pet sjajanih razloga za vežbanje joge



Inspiraciju za nove tekstove najčešće dobijam od mojih polaznica, a nedavno mi je jedna od njih ispričala kako su je pitali „Zašto pobogu ide na jogu, kada je to za ljude koji imaju išijas“. Naravno da nam ovakve i njima slične izjave pomalo izazovu i osmeh na lice, ali su možda i podsticaj da je potrebno da malo više pričamo o benefitima vežbanja joge i da tako ukažem(o) na to koje dobrobiti ona donosi za naše telo i um. U nastavku teksta izdvajam mojih 5 benefita vežbanja joge, sa željom da kao vežbači ostanete motivisani ili kao ne-vežbači dobijete nove informacije i ideju kako joga može da vam koristi u svakodnevnom životu.



1. Na prvom mestu je jačanje i pokretljivosti celog tela, što blagotvorno deluje na mišićni i koštani sistem. Pravilnim izvođenjem asana (fizičkih joga položaja) oblikujemo i istežemo određene grupe mišića i vremenom naše telo postaje sve fleksibilnije, gipkije, ali i snažnije. Takođe redovnim vežbanjem možemo znatno popraviti i držanje tela (posturu), i smanjiti akutne bolove u ramenima, lopaticama ili donjem delu kičme.


2. Vežbanje joge povoljno deluje na kardio vaskularni sistem tj na zdravlje našeg srca. Vežbe joge smanjuju nivo stresa u organizmu, a vežbe dubokog disanja (koje su sastavni deo svakog joga časa) prokrvljuju mišiće, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju krvni pritisak i samim tim smanjuju i broj otkucaja srca i snižavaju nivo stresa.


3. Umanjuje ili potpuno neutrališe bolove u kičmi – naša kičma voli jogu 😊. Mnogi joga položaji imaju za cilj jačanje, opuštanje i istezanje leđnih i trbušnih mišića kao i poboljšanje pokretljivosti kičmenih pršljenova, a upravo leđni i trbušni mišići su osnovni za pravilno držanje kičme i kretanje. Kada su ovi mišići snažni i pokretni nema ni bola, a samim tim telo je mnogo pokretljivije, energičnije i srećnije.


4. Poboljšava fokus i koncentraciju. U toku vežbanja postiže se sklad uma i tela. Koncentracija potrebna za određene fizičke joga položaje doprineće da ostanemo usredsređeni i fokusirani. Preciznije rečeno, kroz vežbanje joge vežbamo svoj um da bude prisutan i svestan u svakom momentu što na duge staze doprinosi da se bolje fokusiramo i ostanemo prisutni (ovo je veština čije nam jačanje, u eri hiper- informacija, svima potrebno, zar ne?)


5. Joga može da nam pomogne da upoznamo sebe. Bez obzira na to da li praktikujemo jogu u grupi ili samostalno, vežbanje je uvek okrenuto ka nama i onome što se događa unutar nas. U toku treninga imamo mogućnost da upoznamo svoje telo i njegove granice. Osluškivanje sopstvenog tela glavni je prioritet joge kao fizičke prakse, a poze i vežbe radimo do one tačke koja nam prija i ne izaziva nam nelagodnost. Posle određenog vremena postanemo svesni da se granice koje nam je telo postavilo polako pomeraju, pa će ono što nam je na početku izgledalo nemoguće postati dostižno. Kada prođemo kroz ovo iskustvo pomeranja sopstvenih granica i razvoja fleksibilnosti tela, možemo ga preneti i na svakodnevni život i isto tako pomerati ne samo fizičke već i mentalne granice.



Kao što ste mogli i da pročitate joga nudi korist kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje i namenjena je ljudima svih uzrasta. Za vežbanje joge potrebna je volja i vrlo malo opreme (dovoljna je jedna prostirka)….Jeste li spremni da ste upustite u ovo putovanje? Ukoliko već imate iskustva sa jogom i njenim benefitima na vas budite slobodni da ih ostavite u komentarima 💕


Napomena: ukoliko se odlučite da probate jogu, najbolje je da najpre porazgovarate sa licenciranim instruktorom.


Jelis.

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page