top of page

Previše gledanja u ekrane i kako da pomogneš svojim očima da se opuste?

Samo da brzo pogledaš notifikacije, da baciš pogled na mejlove, da odgovoriš na sve poruke koje su stigle, uključuješ možda i jutarnji program da radi – i to sve još pre dolaska na posao. Onda kada već stigneš na posao parkiraš se ispred ekrana (kompjuter, telefon, tablet i sl.) i nastaviš svoj započeti rad od juče – oči deluju kao da su se navikle na ovaj tretman što uglavnom i jesu. Ipak kad pogledaš uveče u ogledalo često možeš da uočiš po neki kapilar koji je izazvao crvenilo ili tamnije krugove oko očiju koji odaju da su se mišići ipak umorili od silnog gledanja u plavu svetlost. I tako svakog dana iznova i iznova.Zašto je važno da opustimo mišiće oka?


Činjenica je da smo okruženi tehnologijom i da nam je sve manje ili više dostupno putem različitih manjih ili većih ekrana, ako je uz to tvoj dnevni ritam takav da gledaš u ekran više od 10 sati seti se da je osim treninga za telo jako bitan i trening za mišiće oko očiju koji nas neumorno služe svakog dana. Uvođenjem vežbi za opuštanje mišića oka možemo da sprečimo pojavu raznih neprijatnosti kao što su umorne oči, crvenilo, suvoća, razne iritacije i glavobolja. Vežbe su relativno laka i korisna aktivnost, a pomažu nam da ojačamo sitne mišiće oko oka, kao i da poboljšamo njihovu cirkulaciju, na čemu će nam oči biti izuzetno zahvalne.Kojim vežbama možeš da opustiš oči?


Vrlo jednostavnim 😊 – i najbolje od svega je što ti za ove vežbe osim dobre volje nije potrebna druga oprema. Mogu se raditi bilo kada i bilo gde.

Vežba sa dlanovima: protrljaš dlanove oko 30 ak sekundi jedan o drugi dok ne postanu sasvim topli. Zatim ih približiš tik do lica, a oči sve vreme držiš zatvorene i koliko je moguće opuštene. U ovom položaju samo dišeš prirodno i opuštaš se, dok dozvoljavaš prijatnoj energiji ruku da ti umiruje oči.


Vežba fokusa: u ovoj vežbi možeš da sediš ili stojiš i gledaš pravo ispred sebe. Najpre izaberi neki predmet koji se nalazi u neposrednoj blizini ispred tebe i fokusiraj se na njega. Posle nekoliko sekundi izaberi neki predmet koji se nalazi u daljini i zatim prebaci svoj fokus na njega na nekoliko sekundi. Tokom trajanja vežbe samo nastavi da menjaš fokus između bližeg i daljeg predmeta nekoliko puta, naravno trudeći se da vidiš što predmete što jasnije.


Gledanje u sat: sedneš udobno i opustiš celo telo, zatvoriš oči i opustiš lice. Zamisli da ispred sebe imaš veliki sat u koji gledaš, zamisli da taj sat izgleda kako god ti želiš i potom polako kreni sa rotacijom očiju u smeru kazaljke na satu, polako pomerajući zenice od broja 12 na broj 1, potom 2 i tako dalje sve dok ne završiš ceo krug. Ponovi celu vežbu u suprotnom smeru. Zatim ostani još kratko u ovom položaju sa zatvorenim očima. I primeti aktivnosti mišića koji su bili aktivni tokom trajanja ove vežbe.
Za kraj


Kao i za svako vežbanje i za ovo je potrebna disciplina i redovnost - ukoliko već osećaš neke od simptoma umora očiju ove vežbe od nekoliko minuta možeš da uvedeš u dnevnu rutinu. Ukoliko od pomenutih tegoba još uvek ništa ne osećaš, to je sjajno, onda ti preporučujem da ove vežbe radiš preventivno kad god se setiš. Ostale tekstove iz oblasti joge i vežbanja možeš da pročitaš ovde.


Radovaću se da tvoje komentare ili utiske podeliš sa mnom u komentaru ispod ovog teksta, a za dodatna pitanja ili komentare pozivam te da mi pišeš putem mejla.

Do čitanja Jelis.


0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page