top of page

Stresan dan, ali ne i stresna cela nedelja: tehnika joga disanja za umirenje od stresa i napetosti

Znate onaj osećaj kada imate svoju spremnu to do listu sa svim planovima, čak ste u njih ubacili i prioritete prema kojima se organizujete i kada radni dan započnete na taj način, uz sve to imate i volju i entuzijazam, odmorili ste se preko vikenda ili slobodnih dana. I baš tada se desi da na sve te pripreme dođe poziv, poruka ili mejl sa važnim prioritetom, pa je potrebno da odreagujete brzo. Pa dobro, promene se dešavaju, naročito u ovom užurbanom svetu u kojem živimo, a agilan pristup i visoka doza fleksibilnosti verovatno su ključ za brzo prevazilaženje ovakvih situacija, i dobro je raditi na njihovom razvoju.


Međutim sigurno da vam se nekada desilo i pored svog rada da je u nekim situacijama vaša fleksibilnost došla do svojih granica, a da je granica tolerancije postala vidljiva (možda čak i opipljiva) – e tada u zavisnosti od našeg karaktera, temperamenta, ali i u zavisnosti od toga koliko poznajemo sebe i koliko smo radom na sebi naučili da svoje reakcije prepoznamo i usmeravamo ova priča može otići u najmanje dva smera – ili ćemo nervozu usmeriti ka spolja (pa će neko ko nam natrči iz najbliže okoline biti žrtveno jagnje i dobiti svoj deo naše nervoze) ili ćemo nervozu usmeriti na unutra (pa ćemo sami sebi stvarati dodatni pritisak, nervozu i stres). Dobro, i jedno i drugo ste nekada radili (u privatnom ili poslovnom kontekstu), ali verovatno ste svesni da sa svojom nervozom ili iznenadnim stresom možete izaći na kraj i na drugačiji način – dovoljno je da kada prepoznate da se nešto dešava (da je tenzija prisutna i da vam napetost raste) odvojite nekoliko minuta da se umirite.Kako se umiriti kada je sve oko nas brzo i nemirno?


Postoje različiti načini kako možemo da se umirimo, ali jedan od provereno dobrih sa dejstvom na mentalnom i fizičkom planu su vežbe disanja. Danas vam predstavljam jednu od najjednostavnijih vežbica, čiji je cilj oslobađanje od napetosti i unutrašnjeg nemira.


Vežba se radi u sedećem (ili kada ste u prilici ili kod kuće) u ležećem položaju i onoliko puta koliko vam je potrebno i dok ne osetite da se telo umirilo. Ukoliko osetite da vam vežba ne prija, samo se zaustavite, ne radite na silu, i probajte sledeći put.Kako da uradimo vežbu disanja za oslobađanje od napetosti i stresa?


Smestite se u udoban sedeći položaj, ispravite leđa, opustite lice i zatvorite oči. Osvestite disanje, da li je plitko ili duboko i probajte da se potpuno umirite i ujednačite dah. Udah kao i izdah treba da budu iz stomaka, pomozite sebi tako što ćete desnu ruku staviti na stomak, a levu na grudi. Leva ruke miruje, dok desna sa udahom ide gore, a sa izdahom se spušta dole. I udah i izdah su kroz nos dok ne osetite da se dah potpuno umirio.


Kada ste osetili pravilan ritam disanja, polako promenite ritam, udah je na nos, izdah kroz usta. I samo nastavite udah na nos, izdah na usta – sa svakim izdahom osetite kao da se telo oslobađa napetosti i svakog tereta. Probajte da pažnju držite samo na disanju i na potpunoj relaksaciji. I samo primetite kako se telo polako umiruje opušta, a sa njim i naš um.


Ponovite vežbu nekoliko puta (nekoliko minuta) i kada budete spremni polako otvorite oči i zadržite ovaj svoj mir. Vežbu možete raditi bilo gde (ili kada) kada god osetite potrebu, a pošto izvođenje nije zahtevno i zahteva malo prostora lako ćete se snaći.


Još nešto za kraj…


… jedan mali podsetnik - mi ne možemo uticati na stvari koje se oko nas dešavaju, naročito ne na globalne, kao i stalne promene i prilive informacija koje najčešće tokom radnog dana stižu do nas sa svih strana – možemo uticati samo na sebe i raditi na svom stanju, odnosno na održanju dobrog unutrašnjeg stanja ili njegovom poboljšanju.


Ukoliko ste do sada imali iskustva sa ovom vežbom opuštajućeg disanja ili vam se tekst dopada pišite mi komentare ili poruke na jogasajelis@gmail.com. Na mom instagram profilu možete pratiti i različite slične objave iz oblasti joge i ličnog razvoja.


Napomena: ukoliko vam ova vežba ne ide ili niste uspeli da je uradite, možete zakazati i konsultacije ili svoj individualni joga čas.


Do čitanja vas puno pozdravljam

Jelis.

2 comments

Related Posts

See All

2 comentários


Convidado:
04 de set. de 2023

Kako imaš umirujuć glas, Jelis! 😍😴😁

Curtir
Convidado:
04 de set. de 2023
Respondendo a

Pa hvala ti Jokice ❤️😍 dobar je znak ako te je uspavao (hehe)!

Curtir
bottom of page