top of page

Tehnika disanja zvezda ili kako se uspešno osloboditi treme

Dlanovi se znoje, lice bukti, glas treperi, dah postaje sve plići i … umesto da sa lakoćom počnete svoju prezentaciju, sastanak, predavanje - ostajete u onoj grupi koja radije sluša, a manje javno izlaže. Ništa neobično, nedavno sam pročitala da je strah od javnog nastupa (iako ne spada u urođene već stečene strahove) jedan od najčešćih fobija sa kojima se susrećemo. Meni, kojoj je potpuno prirodno da stojim i pričam pred ljudima, ako smem da kažem i da uživam u tome😊, bila sam u situacijama kada sam šaputala umesto glasno izgovarala rečenice. Dakle vreme je za predah – svi imamo ili smo na početku svojih izlaganja imali tremu i svi profesionalci su jednom počeli.Šta je zapravo ta famozna trema?


Generalno, trema je nervoza i stres pred javni nastup (sastanak, predavanje, ispit, izlaganje, razgovor za posao). Osećanja i simptomi koje doživljavamo kada se trema iznenada pojavi mogu biti veoma neprijatni od jakog peckanja, znojenja, drhtavog glasa do iznenadnih otkucaja srca. I ukoliko ne nađemo načina da tremu držimo pod kontrolom može ona uzeti kontrolu nad nama što svakako ne želimo i to naročito ne pred publikom (ovde govorim o ekstremnim situacijama kada je trema toliko jaka da nismo u stanju da povezano izgovorimo rečenicu).Šta se dešava sa telom kada imamo tremu?


Sve u našem telu je povezano, tako je i sa tremom – kada se uznemirimo ili imamo jako pozitivno uzbuđenje, adrenalin dospeva u krv i organizam dospeva u stanje stresa. Situacija u kojoj smo umesto uživanja postaje neka vrsta opasnosti i organizam se bori: počinjemo da dišemo prebrzo ili jako plitko, te nam nedostaje i daha i kiseonika i samim tim niz gore opisanih simptoma. Zamislite dođete na razgovor za posao i stvarno imate impresivno iskustvo, ali prezentacija usled treme je toliko štura da ostavite utisak povučenog ili odsutnog kandidata.

Ima i dobrih vesti - tremu je moguće kanalisati i taj naboj energije iskoristiti baš za uspešno sprovođenje svog izlaganja. U nastavku rado sa vama delim jednu tehniku disanja, za koju iz iskustva mogu reći da je jako korisna – i još mi je draža jer na neki način spaja jogu (odnosno vežbe disanja) i prezentovanje. Bilo da je stres izazvan javnim nastupom ili nekim drugim uzrokom svesno i pravilno disanje je najlakši i najbrži način da se opustite i oslobodite stresa.Tehnika disanja - zvezda


Koncentrišite se na svoje disanje. Dišite iz stomaka, polako i mirno kroz nos. Najpre samo dišite lagano dok ne uspostavite svoj ritam. Potom probajte da dah zadržavate i otpuštate prema grafiku koji je dat na slici (udah 4 sekunde, zadržavanje daha 6 sekundi, izdah 8 sekundi). Ponovite ceo ciklus (zvezdu) onoliko puta koliko vam je potrebno da se telo potpuno umiri.Za kraj


Želim vam puno sreće u uvežbavanju ove tehnike i u slučaju da vam je potrebna dodatna podruška da upravljate svojom tremom pred javni nastup – slobodno mi pišite.


Radujem se vašim komentarima

Jelis.


1 comment

Related Posts

See All

1 Comment


Guest
Jun 01, 2023

Evo želim ti već nekoliko puta napisati komentar,na sjajne tekstove Jelis,ali kad kliknem na onu ikonicu za komentar nikad me ne odvede do prozorcica za kuckanje, vec ostane nepomican. Onda ja skrolam pa uočim ovaj prozorčić i sada evo ne znam ispod kog ti bloga pišem,a htela bi ispod ovog za tehnike disanja. Konkretno za zvezdu. Pokazacu je danas na onki donki. Naime meni je pomogla puno da ujednačim i kontrolišem udah,zadržavanje daha i izdah na zračnoj terapiji.

Blogovi su ti sjajni,ali se bumerka poput mene teže snalazi u ovim komentarima :)

Like
bottom of page