top of page

Zašto je jedrenje moja omiljena letnja aktivnost

Ne znam jeste li ikada pisali neku svoju listu želja i ideja na koju ste stavili sve ono što vam se u tom trenutku činilo zanimljivim i što biste voleli da probate? Počevši od putovanja, preko hrane do nekih dnevnih aktivnosti… Pre nekoliko godina (a sigurno je više od 5) pripremali smo divne rokovnike na poslu u kojima je između ostalog jedan deo prostora ostavljen za različita pitanja i tvrdnje. Jedna od tvrdnji glasila je: Volela bih da… i onda prazna stranica…



Kako je sve počelo?


Između mogućnosti da ostanem u nekim uobičajnim željama i okvirima ili da malo iskoračim i zapišem stvari koje su mi u tom trenutku delovale potupuno nerealno, odličila sam se za ovu drugu opciju. Ponesena dizajnom tih prelepih stranica i idejama zapisivala sam i sve one želje koje nikada do tada nisam izrekla nigde osim u svojoj mašti npr. da skočim sa paraglajdom, da postanem instruktorka joge, da jedrim, da idem na časove pevanja, završim nlp, da posetim Španiju, naučim da skijam… Smejala sam se dok sam pisala, ali nisam sebi stavljala nikakve barijere, niti razmišljala o ispunjenju, pustila sam ruku da piše. I kao što obično u životu i biva, to što zračiš to privlačiš - posle dužeg ili kraćeg vremena većina stvari sa tog spiska se ispunila. Ne zato što sam ih samo napisala, nego što sam u godinama koje su dolazile preduzela mnogo inicijativa i aktivnosti da ih ostvarim (neke od tih bile su i rizične, neke krupne, a neke su mi zauvek promenile život). Za početak dozvolila sam sebi da se izrazim i da shvatim šta je to što zaista istinski želim i od čega bi mi srce zaigralo. A kada sam shvatila onda sam se i usudila :)


Elem, nekoliko godina kasnije dobila sam poziv da se priključim letovanju, ali ne bilo kakvom letovanju nego baš jedrenjakom (i naravno sve što tražimo traži nas) i tako bez puno razmišljanja sam se na ovaj poziv samo nasmejala i pristala. Iako mi je cena u prvi mah delovala visoka, kasnije se ispostavilo da mi je to jedna od najboljih investicija ikada. Ujedno i najisplativije letovanje do tada, jer odnos cene i svega onoga sto sam doživela i osetila tih nedelju dana je nemerljiv.



Zašto baš jedrenje?


  • Osećaj slobode, avanture i nesputanosti.

Kada svoje letovanje provodite na jedrenjaku vetar, sunce i more vam pružaju doživljaj apsolutne slobode i opuštanja. Stres se topi i nestaje i ustupa mesto pozitivnoj energiji i osećaju čistog zadovoljstva.


  • Na jedrenju imate sve u jednom.

Jedrlica pruža pogled na more za 360 stepeni i to svakog dana, daje podijum za ples, sunčanje, odmaranje. Sobe su blizu, kuhinja takođe – a ako vam je baš vruće pravo iz kuhinje možete skočiti direktno u vodu da se osvežite.


  • Možete da birate gde želite da spavate.

Vaš je izbor da li želite da spavate na palubi pod nebom toliko ispunjenom zvezdama da će vas ostaviti bez reči, ili ušuškani u kabini . Najbolje od svega je što svake večeri možete menjati mesto u zavisnosti od raspoloženja i potreba.


  • Uvek možete prilagoditi aktivnosti svojim trenutnim žejama.

Postoji mogucnost da izaberete između aktivnog jedrenja ( da se zabavljate sa ekipom, ćaskate, pecate) ili da jednostavno odmarate na suncu, čitate i uspavate se na blagim talasima


  • Povezivanje sa prirodom

Na jedrenjaku se menja osećaj za vreme, dan postaje duži – trenuci postaju važni i jednostavno nakon nekoliko dana na brodu moći ćete ponovo da se povežete sa prirodom, jer ste okruženi sa toliko elemenata prirode (voda, nebo, vazduh)


  • Novo jutro novi predeli:

Na jedrenjaku se nikada ne budite u istom ambijentu, jer se svake večeri uplovljava u novu uvalu ili na novu plažu :)

Samim tim svaki dan je potpuno drugačiji



  • Veliki broj mogućnosti

Sa jedrilicom može se doći do skrivenih uvala i plaža opasanih liticom kojima se kopnom ne može prići – tako da nema ni dobro poznatih gužvi


  • Obilazak više destinacija

U dogovoru sa posadom određenim danima odlazi se na kopno (i to čamcem – a to je tek avantura za sebe) i obilaze se lokalne znamenitosti ili posećuju taverne (sve po želji)


  • Razliciti sportovi na vodi

Uz jedrenjak tu je oprema za ronjenje, sup daske za istraživanje okoline, štampovi za pecanje, vreće za odmaranje…



Ukoliko je jedrenje bilo negde u tvojim mislima ili davno izgovorenim željama nadam se da ti je tekst pomogao da prelomiš i doneseš odluku da ovog leta kreneš u jednu novu avanturu. Sigurno je samo jedno – uspomene, nova prijateljsta i avanture sa jedrenja ostaju u sećanju godinama. Prijavu za ovo putovanje možeš popuniti klikom na link. Vrlo je jednostavno i traje svega par minuta.


U slučaju da imaš dodatnih pitanja slobodno mi piši.


Puno pozdra i nadam se da ćete ovog leta sa mnom uživati u malo drugačijem odmoru.



Do čitanja

Jelis.

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page