top of page

Zašto je važno da redovno vežbamo

Savremeno doba nam olakšava dostupnost informacijama i bržu obradu podataka, virtuelno brže komuniciramo i virtuelno svuda stižemo za tili čas. U skladu sa time možemo obaviti kupovinu brže, čak i bez odlaska iz našeg doma. Možemo i raditi bez odlaska iz našeg doma, možemo biti u kontaktu sa prijateljima i piti kafu sa njima bez odlaska iz našeg doma. Sve ovo možda daje privid prijatnijeg i lagodnijeg života, a zapravo dovodi do raznih problema čoveka savremenog doba. Mogla bih pričati o mnogima i verujem da hoću, mada bih se ovoga puta zadržala na jednom hronični nedostatak – odnosno nedostatku fizičke aktivnosti.


Čini se da već godinama unazad najviše vremena provodimo uz ekrane različitih vrsta, bilo da smo na poslu ili kod kuće. U trci sa vremenom i obavezama, iako želimo da prepešačimo jednu deonicu od auta ili autobuskog stajališta do posla na kraju najčešće od toga odustanemo, nakon posla isto tako… i vreme prolazi. Posledice ovakvog načina života dugoročno mogu uticati na nas i naš način života. Na početku simptomi se lako prepoznaju počinju kao povremeni bolovi u nekom delu tela – a kada do toga dođe to nam je prvi znak da je potrebno da nešto promenimo u svojim navikama – prvo što možemo je da počnemo redovno da vežbamo i da se dovoljno krećemo. Hajde da krenemo od početka i pogledamo…


Koji su benefiti redovnog vežbanja?


Dobrobite redovne fizičke aktivnosti možemo svrstati u dve osnovne grupe. Dobrobit po fizičko i mentalno zdravlje osobe. Prema preporukama SZO odraslom čoveku potrebno najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou. U te aktivnosti možemo ubrojati šetnje, trčanje, sport ili vežbanje. Ukoliko nađete unutrašnju motivaciju i pokrenete se uradićete veliku stvar za očuvanje fizičkog zdravlja. Što se mentalnog zdravlja tiče fizička aktivnost ima značajan uticaj na smanjenje nivoa stresa koji se nagomilava u našem organizmu. Tokom treninga telo luči hormone endorfina, dopamina, seratonina koji umnogome utiču na naše raspoloženje i čini da se osećamo opuštenije i rasterećenije. Postoji veliki broj treninga i aktivnosti koje možete praktikovati ali je veoma važno da oslušnete svoje telo i pri odabiru vodite računa da vam vežbanje ne stvara dodatni pritisak i opterećenje.



Joga kao izbor broj jedan sve većeg broja ljudi


Joga vežbanje je jedinstven spoj fizičkih i psihičkih vežbi, jednom rečju vežbajući jogu trudimo se da postignemo potpunu ravnotežu između našeg tela i našeg duha. Jedan čas joge predstavlja kombinaciju vežbi pravilnog disanja, vežbi snage i meditacije (opuštanja) i fokusa.


Joga vežbe izvode se lagano i bez forsiranja, pa mogu da vežbaju svi nezavisno od pola, godine, telesne građe i kondicije. Svaku asanu (joga položaj) možete prilagoditi sebi i svojim mogućnostima što predstavlja dodatno ohrabrenje da krenete sa vežbanjem što pre, a instruktor je tu da u svakom trenutku prati rad učesnika u grupi i podstiče razvoj. Vežbajući jogu veoma brzo ćete osetiti kako postajete elastičniji i gipkiji i kako nakon nekoliko meseci vežbanja lakše i jednostavnije ulazite u asane.



Neki od benefita koje nam donosi redovno praktikovanje joge:


  • Uz pomoć joge jačamo i oblikujemo našu telesnu građu

  • Pospešuje dobar osećaj u organizmu i jača imuni sistem

  • Poboljšava fleksibilnost

  • Smanjuje anksioznost

  • Oslobađa nas od stresa

  • Popravlja balans i jača fokus

  • Poboljšava kardio vaskularni sistem

  • Doprinosi boljem samopouzdanju

  • Utiče na kvalitet kostiju

  • Povoljno utiče na nesanicu


Svaki joga čas završavamo joga nidrom, odnosno tehnikom progresivne relaksacije koja služi kao veliko spremanje vašeg organizma. U ovom delu vežbanja dolazi do opuštanja i pročišćavanja nervnih, senzornih i motornih puteva.


Postoji toliko razloga zbog kojih se možete uputiti na svoje joga putovanje i kreirati novo iskustvo – i to najbolje tako što ćete probati. Naravno za sva pitanja ili predloge stojim vam na raspolaganju putem kontakta na sajtu.


Do pisanja - budite mi dobro

Jelis.

4 comments

Related Posts

See All
bottom of page