top of page

Da li mogu da vežbam jogu online ako sam početnik

Ovo je pitanje koje na početku stvara puno nedoumica, i to je normalno zato što ukoliko nemate iskustva sa vežbanjem joge, ono što viđate na slikama može da deluje kao prilično komplikovano i teško izvodljivo. Nemojte da vas to obeshrabri, slike u izazovnim joga položajima nisu cilj vežbanja joge sam po sebi, do toga se može stići, ali je mnogo važnije učenje joge, koje kaže da pratimo granice svog tela, da te granice poštujemo i da pratimo sopstveni razvoj i put, jer je taj put za svakog od nas drugačiji. I to se postiže upravo kroz vežbanje.  



Ono što je dobro da znate na početku da svaki fizički joga položaj (asana) ima svoje varijacije, a to znači da u jednom položaju možemo da uradimo jednostavnu, srednju ili težu varijantu. Koju od varijatni radimo zavisi od


  • Fizičkog stanja tela

  • Dužine vežbanja joge

  • Redovnosti vežbanja joge



Kako redovno vežbanje utiče na telo?


Vremenom i redovnim vežbanjem mišići u vašem telu menjaju strukturu, telo postaje gipkije i fleksibilnije i lakše ulazi u pokrete. Što znači da ćete kao početnik u jogi raditi uvek najjednostavniju varijantu položaja, dok telo ne postane stabilnije i snažnije. Nakon toga, kada izgradimo stabilan temelj, lako ćemo ulaziti u varijacije i birati položaje.

Ukoliko do sada niste vežbali jogu prvi rezultati na telu uglavnom su vidljivi već posle 3 meseca vežbanja, a svakako se dužim vežbanjem (6 meseci ili više) primećuju značajne razlike. Te promene su kod svakog drugačije, zavisnosti kakvo je opšte stanje tela, ali recimo da ćete u prvih 6 meseci vežbanja imati svest o držanju kičme i pravilnije ćete je i držati, imaćete bolju pokretljivost u zglobovima, smanjiće se ograničenost pokreta u ramenom pojasu i moći ćete da osetite da lakše obavljate neke dnevne aktivnosti (savijanje ka napred, vezivanje obuće, čučanj i sl.)


Svakako je važno da znate da je svako telo individualno i da napredak svakog vežbača zavisi najpre od toga. Što je dobro, jer to je još jedna stvar kojoj nas joga uči, da se ne poredimo sa drugima.



Šta je važno na početku vežbanja?


Ako si potpuni početnik i želiš da vežbaš online jogu sa mnom postoji jedan (jako važan) preduslov, a to je tvoja spremnost da posvećeno pratiš čas i izvodiš pokrete poštujući granice svog tela. Parola kojom se služimo je: bolje je da je sporije, a da radimo pravilno – nego brzo, a nepravilno. To je na početku naročito važno dok ne savladamo osnovne pokrete i nazive pokreta. Što duže vežbaš (i slušaš) biće ti jednostavnije da pratiš tok časa.

Tokom časova osim što objašnjavam način na koji se ulazi u pokret, dajem i precizno informaciju o tome koji mišići ili grupe mišića su angažovani u pokretu, tako da prateći moj glas možete uvek proveriti da li ste pravilno ušli u pokret i angažovali potreban mišić. Osim toga trudim se da uvek pokažem sve varijante ulaska u pokret, a na vama je da izaberete koji pokret vašem telu odgovara.



Želiš da pričamo pre nego što počneš svoj trening?


To je naravno moguće :).Pre početka vežbanja možeš zakazati svoje besplatne online konsultacije, u trajanju od 20 minuta. Na konsultacijama je moguće da mi postaviš dodatna pitanja, da mi daš informacije o svojoj situaciji (recimo ukoliko imaš kifozu, raniju povredu, bol u nekom delu tela i sl.) ili proveriš u razgovoru da li je ovaj vid treninga za tebe. Budi slobodna da mi pišeš za svoje konsultacije na jogasajelis@gmail.com.

 

Nadam se da ti je ovaj tekst bio koristan i da će ti pomoći da doneseš odluku i priključiš se online joga grupi, koja počinje sa radom 5.marta. Termini vežbanja su utorak, četvrtak i subota. Svoju prijavu na konsultacije ili za vežbanje možeš popuniti na ovom → linku


Do čitanja te puno pozdravljam

Jelis🌸

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page