top of page

Kako da izabereš trening za sebe?

Odluka da počnemo da treniramo uglavnom je obojena jakom željom i entuzijazmom, to je onaj trenutak kada smo presekli i rekli da nam je potrebno da se pokrenemo i u zavisnosti od toga koji smo tip ličnosti i koja su naša uverenja i odnos prema disciplini. Ta jaka želja može da nas drži duže ili kraće, u oba slučaja desi se da u jednom trenutku dođemo do tačke kada nam je teško da se pokrenemo, i kada prihvatimo misao da nam je bolje da se odmorimo, izađemo, odsedimo nego da odemo na trening. To je najnormalnija pojava i dešava se apsolutno svima, verujte mi dešava se i meni iako treniram od kada znam za sebe. Zato u nastavku pišem o nekoliko bitnih stvari kada je u pitanju samo-motivacija i održanje discipline za treniranje.



Kako da izabereš trening za sebe?


Od velike je važnosti za našu motivaciju šta treniramo. Počeću od sebe, kada god sam izabrala trening koji nije u skladu sa mnom, vrlo brzo bih počela da nalazim različite izgovore i opravdanja zašto da ne idem. U mom primeru to je sve što ima veze sa teretanom i kružnim treninzima na spravama u teretani – koliko god puta da sam probala, nisam mogla da zadržim kontinuitet duži od dva meseca. Isto mi se desilo i sa pilatesom. Posle teretane sam bila jako umorna i iscrpljena i nikako mi nije prijao taj osećaj. A što se pilatesa tiče to mi je bilo dosadno već tokom samog treninga, pa mi je taj osećaj budio nelagodu i radila sam trening samo da kažem da sam odradila. A to je potpuno besmisleno, jer za potpuni efekat treninga važno je da nam glava i telo budu usklađeni. Sve to se dešavalo ne zato što su ove vrste treninga loše, naprotiv za nekoga su idealne, samo nisu za mene. U tom smislu kada birate fizičku aktivnost odnosno trening za sebe uvek mogu da vam pomognu odgovori na ova pitanja:


  • Kako se osećam posle treninga?

  • Da li sam umorna ili odmorna?

  • Da li sam raspoložena ili neraspoložena?

  • Šta su mi misli nakon završenog treninga?



Ako su odgovori više od nekoliko puta u negaciji, onda je to znak da probaš neki drugi vid treninga ili aktivnosti. Možda vas ne mrzi da vežbate, već vam samo odabrana aktivnost ne prija, kao što nisu prijale meni.



Šta kada mi trening prija, ali me i dalje mrzi da radim?


Da, normalno je da se i to dešava. Ako ste našli trening za koji znate da vam prija i da čini dobro za vaše zdravlje, ali ipak imate otpor prema vežbanju setite se one osobine našeg mozga koji ne voli i ne uživa u disciplini i da je sa nama neprestano tu onaj glasić koji nam kaže „Ma dobro, preskoči danas“ ili „To je jedan trening, odmori se“ ili „ Ma lakše ti je da se ne spremam sada za trening“ i čućete još puno različitih misli koje vam vaš mozak šapuće, a sve sa ciljem da vas odvuče od treninga, jer ne želi disciplinu. Kada znaš ovu osobinu mozga – treba da znaš i da je to samo jedan malo deo tebe, i da imaš mogućnost da sve te misli dovedeš u pitanje i daš im kontra odgovore i to one kojima ćeš sebe podržati da odeš na trening i danas i svaki drugi dan. Evo nekih pitanja:


  • Zašto mi ovaj trening prija?

  • Zašto mi je važno da vežbam?

  • Kako se osećam posle treninga a kako kad ostanem da ležim?

  • Kako se budim sutradan?

Ako ti je lakše ove odgovore možeš da zapišeš negde u svom telefonu ili na papiru koji će ti biti dostupan i koji ćete stalno podsećati i motivisati na ono što je tebi važno.



Da li je joga trening za mene?


Najbolji način da proveriš da li je baš joga trening za tebe je da kreiraš iskustvo, i ukoliko si u prilici da odradiš nekoliko časova u kontinuitetu i da primetiš kakav je uticaj vežbanja na tvoje sveopšte stanje i telo. Isto je i za bilo koju drugu aktivnost koju odabereš.


U online joga grupi koju držim u tri termina nedeljno najveći fokus je na vežbama koje pokreću grupe mišića koje su tokom radnog dana najviše pasivne. Jednostavnim rečima to znači na časovima jačamo mišiće leđa i stomaka, otvaramo i istežemo mišiće grudnog koša, i jačamo i istežemo mišiće nogu i sedalnih delova. Sve ono što je u toku osmočasovnog radnog vremena u nekom neadekvatnom položaju, bilo da je to zbog sedenja ispred kompjutera ili zbog predugog stajanja.


Svaki čas sadrži vežbe zagrevanja, vežbe za jačanje mišića, i vežbu opuštanja. Neke sekvence sačuvane su na mom instagram profilu, pa tamo možeš pogledati kako to izgleda, a ukoliko želiš da probaš popuni formular na sajtu ili zakaži svoju besplatnu konsultaciju u trajanju od 20 minuta da mi postaviš pitanja koja imaš u vezi sa vežbanjem joge.

Do čitanja te puno pozdravljam

Jelis.

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page