top of page

Da li joga stvarno može da te opusti?

Kada sam pitala moje joga polaznice šta je bio razlog zbog kojeg su odlučile da krenu na časove joge, dobijala sam različite odgovore: potreba da budu u nekom grupnom treningu, da poboljšaju držanje tela ili im je doktor ili neko blizak preporučio kao vid terapije za bolove u leđima ili ramenima. Kada neko vežba više od 6 meseci u kontinuitetu volim da pitam Šta je to što ti je vežbanje joge donelo? E tada dobijem mnogo složenije odgovore, i uglavnom su svi saglasni da su dobili mnogo više u odnosu na očekivanja koje su imali na početku – u nastavku pišem upravo o tome šta sve dobijamo redovnim vežbanjem joge, i kako.  



Kada redovno treniramo jogu, mišići postaju jači, telo gipkije i fleksibilnije. Tako da se bolovi u leđima i ramenima smanjuju, osećaj u telu je bolji, jer je bolja pokretljivost zglobova i njihova fleksibilnost. Lakše možemo da uradimo neke stvari npr. da se savijemo da bismo nešto dohvatili sa poda ili da se izvučemo na prste da bismo nešto dohvatili sa police. Definitivno je da se na fizičkom nivou redovnim treniranjem joge dešava puno promena. Osim ovog sjajnog aspekta vežbanja, tu je i onaj drugi deo joge – a to je opuštanje, svesnost i disanje. To je nešto što se dešava paralelno sa fizičkim vežbanjem i postaje deo nas i deo naše svakodnevice, jer kroz časove joge učimo da


  • Dišemo (iz stomaka i punih pluća)

  • Budemo prisutni i fokusirani na svoj napredak i svoje telo

  • Prepoznamo i osetimo tenziju u telu

  • Tu istu tenziju opustimo



Kako se vežbanjem joge dolazi do svih tih rezultata


Prva faza vežbanja – upoznavanje: na početku vežbanja sve ovo deluje zbunjujuće i preplavljujuće: najpre su tu neki neobični nazivi položaja (kobra, pas dole, daska), potom je tu disanje koje prati pokrete, a onda na kraju i opuštanje koje podrazumeva da ostanemo mirni u položaju. Međutim ti noviteti u treningu se mogu savladati jednostavno i to već u prvom mesecu vežbanja. Veći broj ponavljanja i kreiranje vašeg ličnog iskustva sa svakom vežbom pomoći će vam da naučite te nazive pokreta i da lako pratite tok časa.


Kada savladate deo sa nazivima i tokom časa, na red dolazi druga faza vežbanja - naša pažnja – znate već sigurno specifičnost našeg mozga da neprestano vrti različite misli i ponavlja reči i rečenice, priseća se događaja, planira šta će raditi sutra i tako u nedogled – e pa to mozak radi prirodno i tokom treninga, a na času joge instruktor stalno vraća vašu pažnju na vaše telo i na taj način se polaznici uče da drže misli i pažnju u trenutku i da se svesno povezuju sa svojim. Ovo je naravno malo „izazovniji“ deo jer prisutnost zahteva fokus i pažnju i zato će sticanje ove veštine zavisiti isključivo od toga koliko ste redovni i koliko pratite svog instruktora – sigurno je jedno - većim brojem ponavljanja svesnost postaje „jača“.


Treća faza je faza primene (integracije) od koje dolazi najveća promena. U ovoj fazi primenjuje se u praksi sve ono što smo nauči (disanje, nazivi položaja, zadržavanje položaja, svesnost, napredak). Normalno je u ovoj fazi da grešimo, da zaboravimo, da nas neki pokret zbuni ili da ne možemo da izdržimo zbog tenzije u mišićima – međutim to je period kada naše telo intenzivno napreduje, a naš um postaje naš saveznik.


Poslednja faza vežbanja (nije obavezna ali se može javljati u naletima i povremeno) je odustajanje. Ovo je prirodni deo procesa, jer naš mozak voli da mu je prijatno i nije ljubitelj discipline vrlo lako nađe razloge zbog kojih nas uverava da treba da preskočimo trening ili dva ili čak možda i ceo mesec. Važno je da znaš da je ovo nešto što se svima dešava, dešava se i meni kao večitom zaljubljeniku u sport, i ono što napravi razliku je naše pregovaranje sa nama samima.  Ono što može da pomogne u tim trenucima je osim toga da se setite činjenice da mozak ne voli disciplinu i da nas sputava 😊 su i neka pitanja:


  • Kako se osećam posle mog časa joge?

  • Šta je ono što primećujem na telu kada redovno vežbam?

  • Kako izgleda moj dan i moja svakodnevica kada uradim trening?

  • Kako se budim jutro nakon vežbanja?


Odgovori na ova pitanja mogu da vam budu motivacija da bolje pregovarate sa sobom i da kada primetite misli: Danas me mrzi, Ne radi mi se, Umorna sam, Ne mogu da se podignem – date kontra argumente iz odgovora na gore postavljena pitanja. Potom i da ustanete i ponegujete svoje telo i um kroz svoj joga čas. To je vaša, odnosno odgovornost svakog od nas. I još jedna dobra stvar, što vi budete uporniji i imate jaču argumentaciju sve ćete lakše izlaziti sa ovim mislima na kraj.


Sve su to faze kroz koje prolazimo kao polaznici na časovima joge, a kada se disciplinujemo i ova četvrta faza postane ređa pojava, stvarno pokrećemo promenu, ostvarujemo rezultate. Promenu ćete najpre videti u telu, a potom i u glavi, jer da vežbanje joge može da opusti 😊. Prvi vidljivi rezultati su uglavnom nakon 3, a mnogo više nakon 6 meseci vežbanja i duže.



Da li je online joga za tebe?


Ukoliko osećaš da je ovaj vid treninga ono što ti je potrebno u tvojoj užurbanoj svakodnevici, možeš da se prijaviš za vežbanje u online grupi – afterwork joga, koja počinje 5.marta. Ako imaš želje da započneš svoja joga avanturu, a još uvek imaš otvorenih pitanja, to je sjajna prilika da porazgovaramo putem online besplatnih konsultacija koje možeš da zakažeš na mejl jogasajelis@gmail.com.


Raduje se tvojoj prijavi ili pitanjima i zajedničkoj promeni u svakodnevici koju ćemo kreirati kroz tvoje online joga treninge.


Do čitanja te puno pozdravljam

Jelis.

 

0 comments

Related Posts

See All
bottom of page