top of page

Kako joga može da pomogne u oslobađanju od stresa?

💬 Stres može biti uzrokovan različitim okidačima, a simptomi koji ga prate mogu biti fizički, emocionalni i mentalni. Ukoliko osećaš da si pod stresom ili jednostavno želiš da učiniš nešto dobro za sebe i svoje telo – redovno vežbanje joge može ti u tome pomoći. Naravno treba imati na umu da joga nije čudotvorni lek, ali da joga na vrlo jednostavna način može da nas nauči da se umirimo i opustimo, a evo i na koji način. Joga uključuje:



🧘🏼‍♀️ Vežbanje: odnosno fizičko izvođenje položaja i istezanje. Kada je telo pod stresom, tenzija se nakuplja u mišićima, pa osećaj zgrčenosti vremenom može da izazove neprijatnosti ili da preraste u bol. Kroz vežbanje i otvaranje delova tela gde se emocije i stres najviše nakupljaju (kukovi, ramena, donji deo leđa) telo se opušta i oslobađa ukočenosti.


🗣 Kontrola disanja: je važan deo joga vežbanja. Kada je telo pod stresom disanje je često plitko i pa se na taj način ne prenosi dovoljno kiseonika do organa. Redovno vežbanje joge pomaže da postanemo svesni svog daha, da produbimo udah i izdah, kao i da prepoznamo koji je značaj disanja za opuštanje tela od fizičke i mentalne napetosti.


❤️Relaksacija: svaki joga čas završava se relaksacijom (joga nidrom). Glavna uloga mišićne relaksacije je da u potpunosti opusti telo i um. Nakon joga časa koji se završava relaksacijom, vraćamo se u svakodnevicu oporavljeni, opušteni i relaksirani.


🕊 Najbolje u svemu je što vam nije potrebno prethodno iskustvo da biste se bavili jogom, samo želja da počnete. Posle nekoliko meseci (redovnog) vežbanja i sami ćete moći da vidite u kojoj meri vam prija i kakve promene primećujete u pogledu fleksibilnosti tela, ali i uma.


Radovaću se da svoje joga iskustvo podelite sa mnom, a za sve ostale detalje ili pitanja možete me kontaktirati putem mejla.


Do kuckanja

Jelis.



0 comments

Related Posts

See All
bottom of page