top of page

Kako zadržati fokus u izobilju informacija


 

Imam utisak da u poslednje vreme sve više čujem rečenice koje se odnose na konzumiranje sadržaja online, a rečenice obično ovako zvuče:


·  Dosadne su mi više ove društvene mreže, sve jedno te isto

·  Sve ovo sam već videla/o

·  Ne znam više šta je istina od svega što sam pročitao/la

·  Puna mi je glava…


Sve su to rečenice koje se odnose na informacije koje prikupljamo na društvenim mrežama i internetu generalno. Tako zaista i jeste, ako malo pogledamo kojom količinom informacija i sa kojih sve strana smo izloženi – nije čudno što imamo takav osećaj kao da nas informacije, često neproverene, možda nepouzdane, preplavljuju i zauzimaju životni prostor.  To koliko mesta zauzimaju me asocira na fioke, u koju stavljamo stvari sve dok ih ne napunimo, a kada ih napunimo jednostavno čak i da stavljamo preko fioka više neće moći da se zatvori, koliki god trud da uložimo napravićemo nered, a možda i pokvariti fioku. Pa zašto onda to radimo sa sobom?  


Ne protivim se društvenim mrežama, naprotiv koristim aktivno i najviše instagram, jedino što mi je bilo važno je da odredim vreme koje provodim na mreži i ko su osobe koje pratim, odnosno sadržaj. Biram da to bude sadržaj koji me inspiriše i iz oblasti koja mi je važna. Što znači da možemo da svoju fioku sredimo kako nam odgovara i da je lepo zatvorimo kada vidimo da nam je dosta 😊.



Kako onda podržati sebe i kako zadržati fokus?


1. Analiza: najpre ako osećate da vas informacije preplavljuju probajte da vidite odakle vam te informacije dolaze, da li se izlažete kratkim klipovima (reels), besomučnom pregledanju storija drugih ljudi (bez plana tokom dana), otvaranjem svih mogućih linkova koje dobijete preko vibera, whatsappa ili poruka, čitanjem vesti na portalima, objavama ili na neki drugi način.


2. Propotivanje: kada definišemo odakle najviše upijamo informacije već imamo lepu podlogu da vidimo da li nam sve te informacije koje dobijamo koriste, jednostavnom tehnikom propitivanja sebe:

Primer: gledaš sadržaj na instagramu, čitaš tvitove ili otvaraš linkove i čitaš vesti – kako se osećaš kada završiš tu aktivnosti? Koliko je tvoje raspoloženje na skali od 1 do 10? Da li se promenilo?

Kada dobiješ odgovor na ova pitanja dobro ćeš znati da li ti to što gledaš koristi ili te dodatno frustrira i možeš da odlučiš da to prestaneš da radiš.  


3. Prilagodi sadržaj sebi: u hrpi informacija, najveća je umetnost naći jasnoću, a to možemo samo kada znamo šta nam je važno, recimo da su nam važni zdrava ishrana, psihološki saveti i priroda. Najjednostavniji način da se zaštitimo od svega ostalog je da pronađemo profile koji odgovaraju našem ukusu, senzibilitetu i koji obrađuju ove teme iz svog ugla. Svako ko piše ili objavljuje u sadržaj će ugraditi nešto svoje, a praćenje 10 profila koji se bave zdravom ishranom može da nas dovede bukvalno do ludila, jer će od njih 10 – njih 5 davati potpuno suprotne informacije. Ali svako priča iz svog iskustva i svoje priče i ono što je njemu istina – sve je ok. Do tebe je samo da nađeš sa kim rezonuješ i da tu zadržiš fokus, sve ostale profile otprati i posmatraj šta se dešava nekoliko nedelja nakon što se fokusiraš na samo jedan sadržaj.

 

4. Primena: kada u bubanj veš mašine ubacimo veš koliko god želeli da dodamo još samo malo veša, bubanj (kao i ona gore fioka) ima određeni kapacitet koji može da primi – džabe guramo. Isto je tako i sa našom pažnjom, koliko god mi želeli da dobijemo više, više i više – jednostavno u jednom trenutku neće biti moguće, umore se i čula, a i mozak nema kapacitete da obradi 100 informacija u 5 minuta. Tako da ako se pitate nekada Bože zašto zaboravljam  non stop šta treba da uradim zapitajte se da li možda nešto od informacija kojima ste izloženi nosite nesvesno sa sobom, a što vam je potpuno nekorisno npr. šta se sve dešavalo na ulicama grada danas u saobraćaju, kakvo je vreme u svetu, šta kaže neko o nekome

 

Osim što ćete imati bolji fokus i jasnoću primenom ovih tehnikama dajete sebi podršku u svakodnevici i jednostavno usmeravate energiju, koja će vam svakako ostati kada malo posložite svoje fioke - i možda nećete vise zaboravljati šta ste hteli da kazete ili uradite :)

Ponesite sa sobom u 2024.što vam je potrebno i izoštrite samo fokus za stvari koje su vam važne i mogu da promene vašu svakodnevicu tako da vas u njoj prati dobar unutrašnji osećaj. Za to smo samo mi odgovorni.


Radujem se da pročitam utiske i komentare.


Do čitanja te puno pozdravljam

Jelis.

0 comments
bottom of page