top of page

Tehnika disanja zvezda ili kako se uspešno osloboditi treme

Dlanovi se znoje, lice bukti, glas treperi, dah postaje sve plići i … umesto da sa lakoćom počnete svoju prezentaciju, sastanak, predavanje - ostajete u onoj grupi koja radije sluša, a manje javno izlaže. Ništa neobično, nedavno sam pročitala da je strah od javnog nastupa (iako ne spada u urođene već stečene strahove) jedan od najčešćih fobija sa kojima se susrećemo. Meni, kojoj je potpuno prirodno da stojim i pričam pred ljudima, ako smem da kažem i da uživam u tome😊, bila sam u situacijama kada sam šaputala umesto glasno izgovarala rečenice. Dakle vreme je za predah – svi imamo ili smo na početku svojih izlaganja imali tremu i svi profesionalci su jednom počeli.



Šta je zapravo ta famozna trema?


Generalno, trema je nervoza i stres pred javni nastup (sastanak, predavanje, ispit, izlaganje, razgovor za posao). Osećanja i simptomi koje doživljavamo kada se trema iznenada pojavi mogu biti veoma neprijatni od jakog peckanja, znojenja, drhtavog glasa do iznenadnih otkucaja srca. I ukoliko ne nađemo načina da tremu držimo pod kontrolom može ona uzeti kontrolu nad nama što svakako ne želimo i to naročito ne pred publikom (ovde govorim o ekstremnim situacijama kada je trema toliko jaka da nismo u stanju da povezano izgovorimo rečenicu).



Šta se dešava sa telom kada imamo tremu?


Sve u našem telu je povezano, tako je i sa tremom – kada se uznemirimo ili imamo jako pozitivno uzbuđenje, adrenalin dospeva u krv i organizam dospeva u stanje stresa. Situacija u kojoj smo umesto uživanja postaje neka vrsta opasnosti i organizam se bori: počinjemo da dišemo prebrzo ili jako plitko, te nam nedostaje i daha i kiseonika i samim tim niz gore opisanih simptoma. Zamislite dođete na razgovor za posao i stvarno imate impresivno iskustvo, ali prezentacija usled treme je toliko štura da ostavite utisak povučenog ili odsutnog kandidata.

Ima i dobrih vesti - tremu je moguće kanalisati i taj naboj energije iskoristiti baš za uspešno sprovođenje svog izlaganja. U nastavku rado sa vama delim jednu tehniku disanja, za koju iz iskustva mogu reći da je jako korisna – i još mi je draža jer na neki način spaja jogu (odnosno vežbe disanja) i prezentovanje. Bilo da je stres izazvan javnim nastupom ili nekim drugim uzrokom svesno i pravilno disanje je najlakši i najbrži način da se opustite i oslobodite stresa.



Tehnika disanja - zvezda


Koncentrišite se na svoje disanje. Dišite iz stomaka, polako i mirno kroz nos. Najpre samo dišite lagano dok ne uspostavite svoj ritam. Potom probajte da dah zadržavate i otpuštate prema grafiku koji je dat na slici (udah 4 sekunde, zadržavanje daha 6 sekundi, izdah 8 sekundi). Ponovite ceo ciklus (zvezdu) onoliko puta koliko vam je potrebno da se telo potpuno umiri.



Za kraj


Želim vam puno sreće u uvežbavanju ove tehnike i u slučaju da vam je potrebna dodatna podruška da upravljate svojom tremom pred javni nastup – slobodno mi pišite.


Radujem se vašim komentarima

Jelis.


1 comment

Related Posts

See All
bottom of page